Attila | Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke

A Hercegnő nyakéke a mindenki által ismert Mysterious Universe - szépen, magyarul - című regénysorozatba tartozik. Legalábbis azt hiszem, hogy mindenki által ismert, mer' én még nem hallottam erről a minden bizonnyal közismert regényfolyamról - ez mondjuk nem jelent semmit, mert amennyire én a magyar sci-fi termést követem, hát nem számítok különösebb spílernek a téren.

Szóval Mysterious Universe. A fáma szerint ez egy, még valamikor 2000 környékén született, alternatív történelmű sci-fi világ, amely a harmadik évezredben játszódva ún. "tanítva szórakoztat" és a könyvbeli infók alapján már tizenakárhány hozzá készült regény is megjelent. Most, két és fél év szünet után a Cherubion helyett az Inomi vette át a sorozatot.


Csak tudnám, minek. Ez a Hercegnő nyakéke ugyanis - főleg az előzmények ismerete híján, bár nem tudom, hogy a korábbi dolgok hozzáolvasása segít-e valamit - nem tűnik annak a kimondottan nagy durranásnak, amely hatására ábrándos tekintetű olvasótömegek követelik a folytatást. Merhát, miről is van szó tulajdonképpen?

Szóval van ez az univerzum, amelyben a könyv végén található rövid kronológia alapján furán hangozó nevű idegen fajok kreálgatnak életet a világon, vonulgatnak zsákvilágokba, okkultkodnak, barkácsolnak életet a Földön, amely I.E. 30000 körül jórészt kitelepül mindenhová, oszt' van valami birodalom-alapulás, démoncsászárok, szupercivilizációk, gilleth-mutáns háború meg egy rakás egyéb marhaság, a szebb hangzás mián. Lehet persze, hogy a fenti könyvek ismeretében a dolognak van valahol füle és farka is, a regényben található információk alapján azonban mindez egy rahedli klisépanel összedobálásának tűnt. Na ja, így ugorjon bele az ember egy hömpölygő regényfolyamba… No persze ennek az egész történelemnek sok köze nincs a sztorihoz, ami játszódhatna akárhol máshol is.

Az amúgy nem túl vaskos - olyan 200 oldal - könyv stílusa mondjuk nem annyira hervasztó, mint a történelem, nyoma sincs a Homokszem Csupán-jellegű borzalmaknak, de azért a hozzám hasonló örök fanyalgók ezzel sem lehetnek teljesen elégedettek. Mer' oké, a szerző laza, mint a Riga-lánc, de sajnos sikerült olyannyira ellazulnia, hogy a regény szétesik. A meglehetősen lapos cselekmény és az egymástól csak poén-, valamint név-szinten különböző, erőtlenül felvázolt szereplők csak haladnak előre a kissé valószínűtlen, de a történet szempontjából kényelmesen útba eső véletlenek során, de az ember valahogy csak lapozgat, lapozgat és várja, hogy vége legyen az egésznek.

Azt hiszem, leginkább az ötlethiány lehet a dolog oka. Elvégre mi másért kéne újra és újra megállapítani, hogy a nagyontökös főhős szívja a meggyújtott cigit, és nem rágja, mint ahogy az a primitív bolygólakók körében szokás? Vagy miért van az, hogy a történetbe belemerülni képtelen olvasónak jobb híján az az egyetlen szórakozása marad, hogy találgatja, melyik sztoripanelt honnét emelte át a szerző - nekem a legbizarrabb asszociáció a Puskák és Galambok című dologgal kapcsolatban történt - ez nem sokkal a titokban kapojerázó, elnyomott hímek előtti résznél -, de elég erős Star Trek hatásokat is látni. Ja, igaz, egy helyen bevillant az Egy úr az űrből sorozat is, csak itt egy műmeteorban lövik a főhőst a bolygóra és nem egy nagy tojásban érkezik.

Ja, a "tanítva szórakoztat" - dolog: ez nagyjából annyit jelent, hogy apróbb lábjegyzetek formájában okosít minket a szerző. Például, amikor a főhős meglát egy alacsony építésű, páncélozott folyami hajót, amit a helyiek somposernek hívnak, azt az író monitornak nevezi, amely kifejezés az amerikai polgárháborúban bemutatkozó Monitor nevű hadihajó után született. Most már tök művelt mindenki, nem? A könyvben hemzsegő, korunkra visszautalgató kiszólások - például amikor a főhős azon poénkodik, hogy vajh Che Guevarának, Jézus Krisztusnak, vagy James Bondnak nevezze magát; vagy amikor hasonlataiban Anasztázia vagy Harry Houdini nevét emlegeti (lábjegyzettel, meg minden) - nem tesznek jót a 2900-as évek végi hangulat teljes átérzésének. Merhát', na, ezzel az erővel egy, a mai időkben játszódó akciótörténet tökös főhőse is benyöghetné akció közben, hogy "A robbanásban úgy szétszakadt a fickó, mint a keresztény egyház Phótiosz idején", de fene se tudja, mennyire hangzana hitelesen az ilyesmi. De legalábbis meglepő, hogy a kronológia alapján meglehetősen mozgalmas 2100-as és azt követő években semmi olyan említésre méltó dolog nem történt, ami elhomályosítaná a huszadik század eseményeit a főszereplő asszociációiban…

Amúgy persze akadnak darkolós és adult elemek is, elvégre az állati alakot felvenni képes emberek bolygóján játszódik a sztori, ahol a matriarchális társadalom élén egy erősen domina-hajlamú szadista biszex farkasember-királynő áll, plusz a vele szemben álló leányzója, ennek megfelelően akadnak ún. erotikus, vagy legalábbis annak szánt részek is, persze karöltve jópár belezős epizóddal.

Eh, nem cifrázom tovább, nem ér annyit; ez a könyv a jellegtelen középszerűség diadala. A színvonal körülbelül arra emlékeztetett, mikor egy mesélő lusta felkészülni a kalandra, és unalmában játék közben rögtönöz mindent, ami csak eszébe jut. Lehet, hogy valakinek ez elég, de nálam ez még ponyvának is gyenge, erősen sokallom érte az 1590 forintos árat.

Az Inomi honlapja alapján nagy tervek fűződnek a MU sorozathoz. Jövőre négy, 2005-re pedig hat könyvet terveznek hozzá, plusz esetleges kártya, RPG és számítógépes játék lehetőségeiről is ábrándoznak a készítők. Mielőtt azonban Hollywoodnak is felkínálják az ötletet fenenagy lelkesedésükben, hadd jegyezzek meg valamit: a Magus logó nagy kincs, mert ideig-óráig el lehet vele adni a közepes, vagy az akár annál sokkal rosszabb dolgokat is. Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy a Mysterious Universe logója - bár kétségkívül olvashatóbb - képes lesz ugyanerre.


Link: http://mu.inomi.hu


/Attila
Automatikus keresés a CU Keresővel korábbi cikkekre az alábbi kifejezésekkel:

- [ Attila ]

- [ Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke ] korábbi cikkei

- [ ] - típus szerinti keresés

- [ ] - kulcsszavas keresés (bármely előfordulásra)[ lap tetejére ] / [ bevezető ] [ tartalom ] [ novellák ] [ kritikák ] [ ismertetők ] [ rpg ] [ miegyéb ] [ lebelezés ]

Copyright ©2004-2005 Petrus & CU-Team